Geld lenen kost geld
beleggen voor jongeren

Beleggen voor jongeren: 9 tips

  • september 25, 2024
  • 20 min leestijd
  • Read Icon 20766 gelezen
Auteur  Ferry de Groot
Beoordeeld door  Wolf Bogaert

Droom je er ook van om rijk te worden? Om je geen zorgen te hoeven maken omtrent geldzaken?

Het huidige schoolsysteem traint jongeren in het volgen van de regels en tracht leerlingen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt tegen de tijd dat hun opleiding is afgelopen.

Vaak wordt er echter geen waarde gehecht aan financiële educatie, maar leren investeren is mogelijk! Daarom gaan we in dit blog artikel dieper in op het onderwerp ‘beleggen voor jongeren’.

Lees onze 9 geld beleggen tips voor jongeren! Of ga meteen aan de slag en start met beleggen!

Financiële kennis bijschaven?

Waarom zouden leerlingen tijd besteden om hun financiële kennis bij te schaven?

Het staat niet in het curriculum en voor jonge studenten lijkt het topic ‘financiën‘ niet meteen het meest aantrekkelijke onderwerp. Alhoewel beleggen voor studenten juist wél interessant kan zijn.

We leven de dag van vandaag in een maatschappij die gebaseerd is op consumeren. Het doel is om geld uit te geven en niet om het te investeren.

Door de jaarlijkse inflatie verliezen we jaarlijks 2% van ons kapitaal. Zelfs deposito spaarrekeningen kunnen ons niet redden van valutadevaluatie.

Hoe kunnen mensen zich ooit een grotere investering veroorloven zonder meteen geld te lenen en rente te betalen?

Tip: beleggen in cryptomunten

Beleggen in crypto is dit moment ontzettend populair. Veel mensen denken namelijk dat crypto het geld van de toekomst is. Wilt u meer weten over cryptocurrency? Lees hier alles over crypto en vergelijk verschillende online exchanges. 

Are high broker fees eating your profits?

Save $500+ annually by choosing the right stock broker.

See the best stock brokers

Waarom zou ik als jongere geld investeren?

Veel jongeren denken er niet aan om hun geld te investeren zodat ze later geen geld hoeven te lenen.

Het is een lange termijn gedachte die veel jongeren tijdens hun schooltijd niet echt overwegen.

Hoe ouder iemand wordt hoe meer aandacht er wordt geschonken aan het onderwerp beleggen. Beleggen voor studenten is bijvoorbeeld populairder dan ooit.

Jongeren en geld

Hoe gaan jongeren met hun geld om? Jongeren en geld zijn twee onderwerpen die vaak lastig met elkaar samen gaan.

Als schoolgaande ben je als student bovendien vaak (financieel) afhankelijk van je ouders. Een vakantiejob hier en daar of deeltijdse baan laat meestal niet veel vrijheid om geld te investeren.

De nieuwste smartphone, nieuwe computer of de nieuwste trends uit de mode-industrie zijn vaak prioriteit. Dit is in principe ook niet echt een probleem, je moet uiteraard ook jóng kunnen zijn, maar het bewustzijn omtrent financiën verhogen is nooit een slechte zaak.

Jong beleggen

Pas als jongeren de professionele wereld betreden, realiseren ze zich dat het goed zou zijn om geld te sparen en een deel van hun loon te beleggen. Het is nooit te laat om geld te investeren, maar waarom wachten tot later?

Leren investeren wanneer u jong bent is zeker de moeite waard.

Hoe sneller jongeren beginnen met geld sparen en investeren, hoe sneller ze profiteren van samengestelde rente. 1.000 vandaag beleggen tegen een gemiddeld rendement van 8% levert binnen 40 jaar bijna 22.000 euro op.

Goede financiële gewoontes opbouwen vraagt tijd, en hoe sneller je ermee begint, hoe eenvoudiger het zal zijn om op latere leeftijd over een mooi vermogen te beschikken.

Bovendien draag je de juiste gewoontes je hele leven mee, zowel met een klein inkomen als een groot inkomen. En juist bij dat laatste maken je gewoontes vaak het verschil tussen rijk worden of niet rijk blijven.

Hieronder geven we daarom enkele geld beleggen tips voor jongeren.

Hoe kunnen jongeren investeren?

Beleggingen met een laag risico, zoals spaarrekeningen, leveren nauwelijks rendement op. Een mogelijkheid is om met de hulp van je ouders een spaarplan te openen en zo regelmatig in ETF’s of certificaten investeren. Dit levert een gemiddeld rendement op van ca. 6% per jaar.

Andere vormen van beleggen zijn vaak alleen beschikbaar voor beleggers ouder dan 18 jaar en zijn daarom niet toegankelijk voor minderjarigen.

Een mogelijke strategie is om het geld op je spaarrekening te houden tot je 18 jaar oud bent. Hoewel inflatie niet te vermijden is, is dit een betere keuze dan het geld op je zichtrekening te laten staan.

Vanaf 18 jaar is het zinvol om het spaargeld correct te spreiden over verschillende activaklassen om een reëel positief rendement te genereren.

Een tweede manier is om te leren investeren in P2P krediet. Hier leen je geld uit aan bedrijven of projecten in ruil voor intrest.

Hiermee kan je een rendement halen van wel 12%.

Lees er alles over op onze pagina over peer-to-peer krediet.

Beleggen voor jongeren: 9 tips

Hieronder hebben wij 7 tips verzameld die op weg kunnen helpen bij het slim beleggen voor jongeren.

1. Raak vertrouwd met beleggen

Veel jongeren staan nog steeds wat achterdochtig tegenover beleggen. De dotcom-bubbel en vooral de financiële crisis liggen nog vers in het geheugen. De angst voor schade en verliezen lijkt nog steeds de potentiële opbrengsten te overschaduwen.

Wat veel jongeren (en Nederlanders over het algemeen) echter vergeten is dat de beurzen (tot op heden) altijd herstellen en dat de aandelenmarkt een enorm potentieel biedt op lange termijn. En laat dat nu net zijn wat jongeren hebben: tijd.

Uit onderzoek blijkt dat 93% van de jongeren weigerachtig staat tegenover de aandelenbeurs. Vooral wantrouwen en een gebrek aan kennis liggen hier aan de basis. Dit is niet het geval bij jongeren die hun financiële kennis bijschaven.

Jongeren die regelmatig beleggen hebben er vertrouwen in dat hun vermogen na verloop van tijd in waarde zal toenemen hebben geen angst om geld te verliezen. Dit is natuurlijk op voorwaarde dat ze ook rekening houden met een voldoende grote financiële reserve.

Mensen die jong beleggen houden gemiddeld de helft van hun activa in cash en spenderen de andere helft aan beleggingen.

Hoe begin ik met jong beleggen?

Om te kunnen starten met beleggen is het belangrijk om het juiste beleggingsplatform te kiezen en uzelf een aantal vragen te stellen:

  1. Waar wil ik in beleggen? Aandelen, crypto, etc?
  2. Hoeveel wil ik gaan beleggen?
  3. Wil ik eerst kunnen oefenen met een demo account?
  4. Wil ik graag eerst meer te weten komen over beleggen d.m.v. een online cursus?
  5. Wil ik zelf beleggen of laten beleggen?

Als team van Financer raden wij beginnende beleggers aan om met Freedom24 vertrouwd te raken met beleggen.

Freedom24 biedt niet alleen lage kosten en een gebruiksvriendelijke interface, maar ook de Freedom24 Academy.

Hier kunt u gratis cursussen volgen om het beleggen “onder de knie” te krijgen.

Dit maakt Freedom24 de ideale keuze voor beginnende beleggers.

Klik op onderstaande button om onze volledige Freedom24 review te lezen.

Bekijk Freedom24

Increase your investing returns in 5 minutes

Dedicated stock broker are typically much cheaper than banks

Compare stock brokers now

2. Stel financiële doelen

Als je rijk wilt worden (of financieel onafhankelijk) is het verstandig om beleggen serieus te nemen.

Jongeren moeten er een gewoonte van maken om financiële doelen te stellen, en deze doelen regelmatig te herzien. Bovendien is het een erg goede manier om jezelf te motiveren.

Een goede tip wanneer je financiële doelen stelt voor jezelf is door gebruik te maken van het SMART-goals principe. Dit is een Engelse afkorting die staat voor:

  • Specific (Specifiek): zorg ervoor dat de doelen die je stelt voldoende specifiek zijn
  • Measurable (Meetbaar): door je doelen meetbaar te maken kan je je vooruitgang objectief opvolgen
  • Acceptable (Acceptabel): het is belangrijk dat je haalbare doelen stelt
  • Realistic (Realistisch): je doelen moeten relevant zijn aan het beoogde resultaat en je huidige traject
  • Timely (Tijdig): leg een bepaalde tijd vast waarin je doel bereikt moet zijn


Op de wikipedia pagina kan je meer informatie vinden.

Hoe ‘SMART-er’ je doelen, hoe gemakkelijker het is je focus op de hoofdprijs te houden. Stel doelen op lange termijn maar ook stapsgewijze korte termijn doelen voor nog meer focus en succes.

SMART doel voorbeeld

Hieronder een kort voorbeeld van een financieel doel (SMART) om je wat inspiratie te geven: DOEL: “Ik wil 10.000 euro investeren voor ik 25 jaar ben” Dit is een zeer specifiek en haalbaar doel, dat acceptabel is, tijdsgebonden (voor ik 25 jaar ben) en meetbaar (10.000 euro). Je kan dit doel opdelen in KLEINERE DOELEN: “Ik investeer binnen 30 dagen 1000 euro en zet iedere maand 150 euro opzij om te investeren, zodat ik binnen 5 jaar 10.000 euro geïnvesteerd heb” Op die manier weet je exact hoeveel je opzij zet en tegen wanneer je doel bereikt is. 150 euro opzij zetten per maand klinkt misschien veel, maar het is eenvoudiger dan je denkt. Probeer wat extra geld te verdienen en bespaar op je dagelijkse uitgaven. Voor je het weet heb je 150 euro extra ter beschikking waarmee je maandelijks kan investeren.

3. Beperk je schulden

Indien je rijk wil worden zijn korte termijn schulden iets wat je zoveel mogelijk wil proberen vermijden. Tegelijkertijd wil je je huidige schulden zo snel mogelijk aflossen.

Je betaalt namelijk rentekosten wanneer je geld leent. Zie dit een beetje als de prijs die je betaalt om een auto te huren: je betaalt voor het geld dat je tijdelijk van iemand anders gebruikt.

Tip: Beleg met behulp van P2P platforms

Dit principe werkt ook in de omgekeerde richting: jij kan je geld uitlenen aan andere mensen en rente ontvangen op je uitgeleende geld. Dit is het principe achter P2P krediet. Lees hier meer over deze manier van beleggen.

Probeer het gebruik van kredietkaarten te vermijden. Je betaalt namelijk interest wanneer je in het rood gaat (rood staan is duur!).

Hierdoor verlaag je de kansen om jouw rijkdom uit te breiden. Het geld dat je zo bespaart kan je gebruiken om je spaarrekening aan te vullen of te beginnen beleggen.

Heb je zelf nog (veel) schulden, dan loont het de moeite om eerst die schulden af te lossen. Hoe je dat het beste doet, lees je hier.

Eens de schulden afbetaald zijn, kan je het vrijgekomen budget gebruiken voor andere zaken. (Bij voorkeur sparen, investeren, of beleggen)

Opmerking:

Schulden kunnen ook positief zijn in sommige situaties. Zo kan je bijvoorbeeld investeren in vastgoed door goedkope financiering via de bank te regelen. Vastgoed is vaak duur, en de meeste mensen hebben niet onmiddellijk een bedrag van meer dan 150.000 euro of meer klaarliggen. Een mogelijke oplossing hiervoor is goedkope financiering via de bank: Jij brengt bijvoorbeeld 20.000 euro aan, en leent de rest (120.000 euro in het geval van een totaal bedrag van 150.000 euro) tegen een rentetarief van 3%. Dit heet financiële hefboomwerking. Indien de vastgoedprijzen toenemen met 5% per jaar en je eventueel extra inkomsten genereert via verhuur, kan dit een mooie opbrengst opleveren. Je hebt namelijk slechts 20.000 euro van je eigen kapitaal geïnvesteerd en het geld van de bank gebruikt om het huis te kopen. De opbrengsten zijn groter dan de prijs van de lening en op die manier kan je mooie winsten maken. Let op: dit is een meer geavanceerde manier van geld investeren, en is bedoeld voor mensen die ervaring hebben met beleggen. Interesse? Hier is een prima boek over het onderwerp (Engels).

4. Beleg op basis van je eigen waarden

Ben je ook geëngageerd? Wil je anderen helpen? Dit kan zeer doelbewust via beleggingen. Je bent namelijk volledig vrij om investeringen te kiezen op basis van de waarden waarin je gelooft.

Is jouw doel om een positieve impact te hebben op de wereld en vind je de pure opbrengst van je geld minder belangrijk? Hecht je meer belang aan de invloed die je hebt om de mensen om je heen? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor duurzaam beleggen, of het steunen van een lokaal project.

Op die manier kan je op een positieve manier een steentje bijdragen aan de maatschappij, én tegelijkertijd er zelf ook iets aan verdienen. Vooral op lange termijn kan dit tot een beter resultaat leiden.

5. Denk groot

Als je rijk wilt worden en tot de top wilt behoren, moet je groot denken. Heel groot.

Steve Jobs startte als simpele computernerd in 1976 met het verkopen van printplaten. Samen met zijn toenmalige businesspartner Wozniak zamelde hij $1.300 aan startkapitaal in.

Jobs en Wozniak ontwikkelden met het geld een nieuw computer model, met het idee om deze te verkopen aan individuele gebruikers. De Apple II werd in 1977 op de markt gebracht, en maakte een indrukwekkende eerste jaaromzet van 2,7 miljoen dollar. Vandaag de dag schommelt de waarde van Apple rond de 1 biljoen (12 nullen!) dollar.

The sky is the limit, letterlijk. Vandaag de dag is zijn er meer kansen dan ooit om succesvol te worden. En dankzij het internet is alles schaalbaar geworden (als je 1 euro kan maken, kan je er ook 10 en 1000 maken, het is slechts een kwestie van juist en groot genoeg te schalen), en (online) beleggen vormt een groot onderdeel van het financiële succes van velen.

Je moet niet kiezen tussen geld, gezin, vrienden en hobby’s. Het is perfect mogelijk om rijk te worden zonder gigantische opofferingen te hoeven maken en alles achter jou te laten.

Rijk worden is simpel, maar niet eenvoudig. Het komt gewoon neer op de juiste dingen consistent en consequent vol te houden gedurende een voldoende lange periode en succes komt vanzelf.

Het is de consistentie die voor velen zo moeilijk is. Iedereen kan enthousiast en vol motivatie starten met een nieuw fitnessprogramma om sterk en fit te worden, maar niet iedereen houdt het voldoende lang vol om echt resultaat te zien.

Beleg regelmatig

Net hetzelfde met regelmatig beleggen. Wanneer je consistent iedere maand 100 – 200 euro belegt tegen een gemiddeld rendement van 8%, dan heb je binnen 40 jaar meer dan 600.000 euro op je rekening. Beleg je maandelijks 305 euro gedurende die periode, dan ben je binnen 40 jaar miljonair met meer dan 1 miljoen euro op je rekening!

Rijk worden hoeft niet ingewikkeld te zijn. Geld is in overvloed aanwezig op de planeet. Je moet gewoon de juiste gewoonten hanteren en efficiënt en georganiseerd te werk gaan. De rest komt vanzelf.

6. Houd je budget op orde

Leer effectief budgetteren. Leer jezelf aan dat je te allen tijde minder uitgeeft dan je verdient. Bouw een voldoende grote financiële buffer op, en maak er een gewoonte van om met het bedrag dat je overhoudt consistent te beleggen.

Op die manier zal je niet alleen gestaag rijkdom opbouwen, je zal ook praktisch nooit kans lopen om in de schulden te raken.

En mocht je wegens onvoorziene omstandigheden toch tijdelijk schulden opbouwen, dan kan je er op vertrouwen dat je over de juiste systemen beschikt om snel je schulden terug af te lossen.

7. Denk aan je pensioen

Wil je rijk worden en een comfortabel leven kunnen leiden wanneer je met pensioen gaat?

Dan kan het lonen om daar vandaag al mee te beginnen. Het voordeel van jong te zijn is nu net dat: jong zijn. Dit betekent dat je veel tijd hebt om vermogen op te bouwen.

Wanneer je jong bent, zijn je inkomsten vaak relatief laag. Een bijbaantje hier en daar, wat extra zakgeld af en toe en misschien een kleine attentie voor nieuwjaar of je verjaardag. Hierdoor lijkt het voor veel jongeren niet de moeite om te investeren.

Wat echter vaak wordt vergeten, is dat met een klein bedrag in combinatie met voldoende tijd een grote som geld kan worden verdiend.

Start vroeg met beleggen

Als je op 18-jarige leeftijd 1.000 euro investeert tegen een gemiddelde rente van 8%, dan heb je tegen je AOW-leeftijd (67 jaar op dit moment) €43.427,42. Beleg je tegen een gemiddeld rendement van 10% per jaar, dan wordt die 1000 euro meer dan 100.000,00 euro waard op het moment dat je met pensioen gaat! Indien je goede financiële gewoonten aanleert en daarbovenop consequent 100 euro per maand belegt (1.200 euro per jaar), dan heb je met een gemiddeld rendement van 8% en 1.000 euro initiële inleg na 49 jaar €707.092,30 voor wanneer je met pensioen gaat.

Het is daarom belangrijk dat je regelmatig blijft investeren (liefst maandelijks). Goede gewoonten verzekeren dit.

8. Investeer in jezelf

Jongeren die in hun eigen opleiding investeren maken een slimme keuze. Investeren in jezelf levert vaak namelijk een prima rendement op.

De kennis die je gedurende je opleiding opdoet, helpt je een betere baan te vinden of betere financiële beslissingen te nemen. Op die manier verhoog je de kans om jezelf in de toekomst in een betere financiële positie bevinden.

Zoek een bijbaantje

De eigen baan blijft voor veel particuliere investeerders nog steeds de belangrijkste bron van inkomen. Investeren wordt vaak gezien als financiële steun of als pensioenvoorziening, maar met een beetje geluk, know-how en ervaring kan het een grote bron van passief inkomen worden. Een bijbaantje kan helpen extra inkomen te genereren om slim te investeren. In dit blog artikel bespreken we 15 ideeën om extra geld te verdienen vanuit huis.

Het is als jongere erg zinvol om gebruik te maken van de steun (indien voorhanden) die wordt gegeven door je ouders om jezelf zo goed mogelijk op te leiden, aangezien dit vaak een bepalende factor is voor een stabiele financiële toekomst.

Wanneer de school faalt om in voldoende financiële onderwijzing te voorzien, is het de taak van de ouders om hun kinderen te informeren over de financiële wereld.

Een tweede manier is om zelf als jongere op onderzoek uit te gaan en gebruik te maken van portals zoals Financer.com en verschillende financiële blogs om de kennis over financiën en de financiële wereld uit te breiden.

Lees ons artikel: Menselijk Kapitaal – 10 ideeën om in jezelf te investeren

9. Meer kapitaal opbouwen door kosten te besparen

Jongeren geven vaak meer geld uit dan nodig is. Een van de redenen hiervoor is dat het vaak moeilijk is om deze leeftijdsgroep correct te leren omgaan met geld.

Groepsdruk, kliekjesvorming en een slechte inschatting van de echte waarde van geld spelen hierbij een cruciale rol.

Dure elektronica, verschillende abonnementen voor entertainment (Netflix, Amazon Prime, Spotify, …) of vrijetijdsbesteding kunnen de kosten van de jongeren behoorlijk opdrijven.

Vooral wanneer je zelf niet hoeft te betalen voor dit soort zaken, kan het moeilijk zijn om de echte waarde van geld correct in te leren schatten.

Als je echter bewust een deel van deze uitgaven opzijzet, kan dit na verloop van tijd een significant verschil maken in je eigen vermogen en de financiële toestand waarin je op latere leeftijd leeft.

Dit geld kan een aanzienlijk hogere toegevoegde waarde hebben wanneer het slim wordt geïnvesteerd in zaken die rente opleveren in de toekomst, en niet enkel op korte termijn (zoals bijvoorbeeld entertainment).

Investeer in plaats van consumeer

Indien je op jonge leeftijd 1.000 euro uitgeeft aan consumptiegoederen betekent dit dat je 40 jaar potentieel rendement op die 1.000 euro misloopt. En met een gemiddeld rendement van 5% zal elke 1.000 euro die je nu uitgeeft dus ruim 7.000 euro zijn over 40 jaar. Met een gemiddeld rendement van 8% gaat het over bijna 22.000 euro. Beleg je vandaag 1.000 euro tegen een gemiddeld rendement van 8%, dan is dit bedrag na 40 jaar opgelopen tot €21,724.52 om precies te zijn.

Jezelf bewust worden van deze voordelen is de eerste stap richting een financieel onafhankelijke toekomst en een comfortabel leven.

Conclusie

Als jongere is het belangrijk om je financiële kennis regelmatig bij te schaven.

Zo kan je geïnformeerde beslissingen maken en gestaag rijkdom opbouwen, zonder onnodig in de schulden te komen.

Leer kritisch denken en je eigen rationele beslissingen te nemen.

  • Investeren in een eigen opleiding is één van de beste investeringsmogelijkheden voor jongeren

  • Besparen op je uitgaven maakt extra geld vrij om te beleggen

  • Hoe vroeger je begint met (regelmatig) beleggen, hoe meer het zal opleveren in de toekomst

Vergelijk verschillende populaire beleggingsplatforms en begin nu met beleggen.

Was this article helpful?

1 out of 2 found this helpful

Ferry de Groot, afgestudeerd Commercieel Econoom, brengt meer dan 10 jaar ervaring als Financieel Adviseur met zich mee naar de wereld van financiële contentcreatie. Dankzij zijn expertise in financiële zaken heeft hij content geschreven die jaarlijks door meer dan 800.000 Nederlandstaligen wordt gelezen.

Financiële informatie beoordeeld door Wolf Bogaert - Expert geld & investeringen
Delen op
Read Icon 20766 gelezen

Bekijk onze onderwerpen

Door Financer te gebruiken maak je een verschil!  Lees meer