Handelen in crypto in 2024
- september 25, 2024
- 15 min leestijd
- 768 gelezen
Of je nu een doorgewinterde belegger bent en veel weet van het handelen in crypto, of je begint net voor het eerst te beleggen, dan vraag je je waarschijnlijk af of geld verdienen met crypto realistisch is.
Je hebt waarschijnlijk hier en daar wel eens van Bitcoin handelen gehoord. Misschien heb je zelfs wel gehoord van andere cryptocurrencies zoals Ethereum en Litecoin.
Crypto handelen kan voor veel beleggers zinvol zijn, om een groeiend aantal redenen – van eenvoudige zaken als diversificatie tot meer opwindende zaken als meedoen met een revolutie naar de toekomst van hoe we geld gaan zien.
In dit artikel behandelen we een aantal opwindende onderwerpen die te maken hebben met handelen in crypto. Lees snel verder!
Waarom handelen in crypto?
Er zijn veel redenen om handelen in crypto in overweging te nemen. We zullen er hieronder twee toelichten.
1. Diversifiëren van traditionele beleggingen
Diversificatie van beleggingen kan op vele manieren. Je kunt diversifiëren met verschillende financiële activa, zoals aandelen, obligaties, vreemde valuta (Forex), enzovoort.
Het toevoegen van cryptocurrencies aan jouw beleggingsportefeuille is in wezen één manier om die portefeuille in evenwicht te brengen.
Cryptocurrency trading verschilt enorm van traditionele trading, daarom kan deze diversificatie het potentieel van het maximaliseren van de groei van jouw portefeuille verhogen.
Een van de belangrijkste redenen voor dit hogere potentieel is dat de cryptocurrency markt anders kan reageren op verschillende wereldwijde en financiële gebeurtenissen
Aandelen
Het nadeel van beleggen in aandelen is vergelijkbaar met dat van handelen in crypto. Ze leveren allebei over het algemeen minder lopende inkomsten op dan sommige andere beleggingen.
Verschillende soorten beleggingen, zoals obligaties, betalen meer lopende inkomsten en doen dat met veel meer zekerheid.
Cryptocurrency trading is vrij asymmetrisch. Juist getimed, kan crypto handelen een enorme return on investment (ROI) opleveren.
NXT heeft bijvoorbeeld een ROI van 697.295 procent, Ethereum heeft een ROI van 160.100 procent, en IOTA heeft een ROI van 282.300 procent sinds hun initial coin offerings.
Er is geen andere investering in de wereld die dat kan overtreffen. Het best presterende aandeel is Netflix, met ongeveer 64.000 procent in tien jaar!
2. Kapitaalvermeerdering
Kapitaalvermeerdering verwijst naar de stijging van de prijs of waarde van cryptocurrencies. En het is een van de redenen waarom veel beleggers (en ook niet-beleggers) op de cryptocurrency-trein willen springen.
Historisch rendement
Als je eind 2015 één Bitcoin had gekocht voor 300 dollar, had je in januari 2017 een waardestijging van 700 dollar gehad (toen de prijs 1000 dollar bereikte). Maar natuurlijk stopten de winsten daar niet.
De Bitcoin prijs wist na de doorbraak boven de $1.000 helemaal op te lopen tot bijna $20.000 tegen het einde van 2017.
Enorm groeipotentieel
Bitcoin en cryptocurrencies waren het grootste investeringsverhaal van 2017. Dagelijks verschenen er verhalen in de Nederlandse media, over mensen die praktisch van de ene op de andere dag miljonair werden.
Na januari 2018 daalde de prijs van Bitcoin echter met 63 procent. De Nederlandse media volgden op gepaste wijze en zeiden dat de kans voorbij was – dat de cryptocurrency bull markt voorbij was en de zeepbel was gebarsten.
Wanneer de meerderheid van de markt in paniek raakt over de waardedalingen van een aandeel, is dat vaak het beste moment om te kopen.
Dit kan net zo goed een crypto strategie zijn. Voor de cryptocurrencies met sterke blockchain-technologie achter hen, is er vaak maar een weg te gaan en dat is omhoog.
Belangrijkste cryptocurrencies voor crypto handelen
Je hebt waarschijnlijk wel gehoord van de crypto waarmee het allemaal begon: Bitcoin. Maar Bitcoin is niet meer de enige bekende of zelfs beleggingswaardige cryptocurrency die er is.
Sommige mensen denken zelfs dat Bitcoin de slechtste cryptocurrency is om te bezitten of om in te investeren. Er zijn zo veel andere digitale munten beschikbaar die enorme verbeteringen hebben aangebracht in het Bitcoin-model om de nadelen ervan te vermijden.
In dit hoofdstuk zullen we enkele van de meest bekende crypto’s behandelen.
Bitcoin
Bitcoin, nummer één op de lijst, werd ontwikkeld in 2008. Momenteel is de marktkapitalisatie van Bitcoin ongeveer 200 miljard dollar. Bitcoin handelen is in Nederland ontzettend populair.
Dit zijn enkele belangrijke kenmerken van Bitcoin:
- Het handelssymbool van Bitcoin is BTC.
- Bitcoin is minable.
- De transactietijd ligt tussen 30 minuten en 24 uur.
- Transacties zijn niet volledig anoniem.
- Bitcoin is gedecentraliseerd.
- Het minen van Bitcoin kost veel energie.
Ethereum
Vergeleken met Bitcoin is Ethereum een vrij jonge munt; de Russische Amerikaan Vitalik Buterin bracht het op de markt in 2013. Het is bijna vijf jaar jonger dan Bitcoin, wat in de cryptowereld nog steeds een big deal is.
Momenteel bedraagt de marktkapitalisatie ongeveer 50 miljard dollar.
Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van Ethereum:
- Ethereum’s token symbool voor investeerders is ETH.
- Ethereum is minable.
- De transactietijd kan zo weinig als 14 seconden zijn.
- Transacties zijn niet volledig anoniem.
- Ethereum is meer gedecentraliseerd dan Bitcoin.
- Het minen van Ethereum vergt minder energie dan het minen van Bitcoin.
Ripple
Ripple is de derde grootste cryptocurrency naar market cap met ongeveer $40 miljard. Eind 2017 en begin januari 2018 overtrof het echter tijdelijk de ranglijst van Ethereum gedurende tien dagen.
Onderstaand is een overzicht van de belangrijkste kenmerken van Ripple:
- Ripple’s tokensymbool voor beleggers is XRP.
- Ripple’s XRP is niet te minen.
- De transactietijd kan zo weinig zijn als vier seconden.
- Transacties kunnen anoniem worden gemaakt.
- Ripple is niet volledig gedecentraliseerd.
- De energiekosten per transactie zijn gering.
Wat drijft de prijzen van crypto?
Zoals vermeld is de prijs van cryptomunten enorm volatiel, maar welke aspecten hebben nu een invloed op de koers van cryptocurrencies? De prijzen worden bepaald door vraag en aanbod.
Als een cryptovaluta erg in trek en het aanbod beperkt is, zal de prijs stijgen. Maar als er een overaanbod is, daalt de prijs. Vraag en aanbod wordt bepaald door verschillende factoren, zoals:
Economische ontwikkelingen
Economische ontwikkelingen die een invloed hebben op aandelen en obligaties, kunnen ook de vraag naar cryptomunten beïnvloeden.
Media aandacht
Als crypto op een positieve manier in het nieuws komen zorgt dit ervoor dat de vraag stijgt. Anderzijds is het natuurlijk ook mogelijk dat bij minder positief cryptonieuws, zoals een grote hack of veiligheidsproblemen, de vraag en prijs een stevige duik nemen.
Overheidsregulering
Crypto worden nog steeds gezien als een bedreiging voor fiat geld, omdat crypto niet onderworpen is aan regelgeving vanuit de overheid. Toch proberen overheden een rechtstreekse invloed uit te oefenen op de cryptowereld.
Leren handelen in crypto
Crypto handelen is een kwestie van oefenen en tijd. Bij onze partners ben je aan het juiste adres voor geld verdienen met crypto door middel van cryptocurrency trading.
Directe koop en verkoop
Ten eerste kun je kiezen om cryptoactiva direct te kopen en verkopen. Als je de onderliggende waarde van activa gebruikt, ruil je traditionele valuta, zoals euro’s of dollars, in voor crypto tokens, zoals Bitcoin of Litecoin.
Als je cryptomunten op deze manier koopt, kun je een digitale cryptowallet opbouwen door een account aan te maken.
Telkens als je cryptomunten koopt, zullen de tokens op je account en in je portefeuille verschijnen. Zo krijg je een strak overzicht wat je in je bezit hebt.
Cryptomunten verhandelen met CFD’s
Je kunt ook CFD’s inzetten om cryptmunten te verhandelen. Deze Contracts for Difference zijn financiële instrumenten waarmee je als belegger kunt inspelen op prijsbewegingen.
Bij het gebruik van CFD’s ben je niet de eigenaar van je gekochte valuta’s. Je speelt in beide richtingen in op de prijsbewegingen.
Koop je bijvoorbeeld $500 aan Litecoin CFD’s. Dan genereer je winst als de prijs van Litecoin stijgt, zonder de digitale munten te bezitten.
Risico: Houd er rekening mee dat CFD’s complexe instrumenten zijn en een hoog risico met zich meebrengen om snel geld te verliezen als gevolg van de hefboomwerking.
51% van de rekeningen van particuliere beleggers verliezen geld bij het handelen in CFD’s met eToro. Je moet overwegen of je begrijpt hoe CFD’s werken, en of je het hoge risico van geldverlies kunt veroorloven. Lees meer over de risico’s van CDF’s op de website van de AFM.
Hoe te beleggen met Bitcoins en andere crypto op eToro?
Is je interesse gewekt en wil je beleggen met crypto? Bitcoin handelen (en crypto handelen met andere munten) word je makkelijk gemaakt bij onze partner eToro.
In onderstaande stappenplannen hebben we uiteengezet hoe je de onderliggende waarde van crypto kunt kopen en via CFD’s traden crypto kunt bewerkstelligen.
Onderliggende waarde kopen crypto
- Log in bij eToro en maak een account aan
- Ga vervolgens naar de pagina “Markten” en selecteer Crypto, zodat je toegang krijgt tot de lijst met aangeboden crypto
- Selecteer een cryptomunt en selecteer vervolgens “Handel”
- Klik op “Kopen”
- Stel de hefboomwerking in op X1
- Voer het aantal eenheden in voor het crypto handelen
- Selecteer “Open Handel”
- Koop de onderliggende waarde
Crypto handelen via CFD’s
- Log in bij eToro en maak een account aan
- Ga vervolgens naar de pagina “Markten” en selecteer Crypto, zodat je toegang krijgt tot de lijst met aangeboden crypto
- Selecteer een cryptomunt en selecteer vervolgens “Handel”
- Selecteer “Kopen” of “Verkopen”
- Voer het aantal eenheden in voor het crypto handelen
- Stel de parameters “Stop Loss”, “Leverage” en “Take Profit” in
- Selecteer “Open Handel”
- Je kunt nu handelen via CFD’s
Handelen in crypto met eToro Crypto CopyPortfolios
De eToro Crypto CopyPortfolio is de nieuwste feature van eToro, een van de absolute leiders in de wereld van Social Trading.
Met de eToro Crypto CopyPortfolio heeft deze broker het beleggen in de beste cryptocurrencies nog eenvoudiger gemaakt.
Door te beleggen in CopyPortfolios beleg je niet in een enkel aandeel of persoon, maar in het hele scala aan activa die zijn opgenomen in de CopyPortfolios.
Dit volgens een toewijzingsstrategie van middelen die wordt beheerd met behulp van verschillende algoritmen en onder toezicht van het Investeringscommittee van eToro.
Het is een soort Copy Trading software die actief een portefeuille voor je beheert.
Hieronder zullen we de features CryptoPortfolio CopyPortfolio, Cryptocurrency CopyPortfolio, CryptoEqual CopyPortfolio en CryptoTakeover CopyPortfolio van eToro verder behandelen.
CryptoPortfolio CopyPortfolio
Met de toevoeging van deze nieuwste eToro Crypto Portefeuille, hebben beleggers nu een totaal van 21 CopyPortfolios waaruit gekozen kan worden.
De eToro Crypto CopyPortfolio is duidelijk een sectoraal fonds, specifiek gewijd aan de wereld van de cryptocurrencies, en behoort tot de eToro Market CopyPortfolios macro categorie.
Tegenwoordig kan belegt worden in de volgende cryptomunten:
- Bitcoin
- Ethereum
- Dash
- Ripple
- Litecoin
- Ethereum Classic
Cryptocurrency CopyPortfolio
Met deze feature krijg je alleen toegang tot ’s werelds twee grootste cryptomunten: Bitcoin en Ethereum.
CryptoEqual CopyPortfolio
Dit portfolio bepaalt voor jou welke cryptomunten in je portefeuille worden opgenomen. Dat wordt mede bepaald door de marktomstandigheden.
CryptoTakeover CopyPortfolio
Dit portfolio laat je inspelen op zowel een long als short gaan crypto positie.
De CryptoTakeover CopyPortfolio is geïntroduceerd voor beleggers die denken dat cryptomunten op lange termijn veel meer waard zullen zijn dan fiat geld en reguliere aandelen.
Risico’s handelen in crypto
Crypto handelen brengt de nodige risico’s met zich mee en hebben vooral te maken met de volatiliteit ervan. Ze zijn zeer risicovol en speculatief en het is belangrijk dat je de risico’s begrijpt voordat je begint met cryptocurrency trading.
- Cryptomunten zijn volatiel: onverwachte veranderingen in het marktsentiment kunnen leiden tot scherpe en plotse prijsbewegingen. Het is niet ongebruikelijk dat de waarde van cryptocurrencies snel daalt met honderden, zo niet duizenden dollars.
- Cryptomunten zijn ongereguleerd: cryptocurrencies worden momenteel niet gereguleerd door zowel overheden als centrale banken. De laatste tijd beginnen ze echter meer aandacht te trekken. Zo zijn er vragen over de classificatie van cryptocurrencies als grondstoffen of als virtuele valuta.
- Crypto zijn gevoelig voor fouten en hacking: er is geen perfecte manier om technische fouten, menselijke fouten of hacking te voorkomen.
- Crypto kunnen worden beïnvloed door forks of discontinuering: de handel in cryptocurrencies brengt extra risico’s met zich mee, zoals hard forks of discontinuering. Je moet je vertrouwd maken met deze risico’s voordat je deze producten verhandelt.
Disclaimer:
Deze mededeling is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden, en mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies, persoonlijke aanbeveling, of een aanbod van of verzoek tot het kopen of verkopen van financiële instrumenten.