Geld lenen kost geld
Auteur  Ferry de Groot
Beoordeeld door  Wolf Bogaert
Bijgewerkt: mei 11, 2024

Gaat u voor de eerste keer naar de beurs en wilt u graag investeren in aandelen? Dan weet u wellicht niet goed waar u moet beginnen. Er zijn zoveel manieren om te investeren en verschillende bedrijven waaruit u kunt kiezen.

Gaat u beleggen en hebt u al wat ervaring in beleggingen? Dan raden wij u aan om u goed te verdiepen in de wereld van ETF’s (exchange traded funds). Dankzij een ETF kunt u namelijk alle aandelen die al op de beurs verhandeld worden in een samengesteld fonds zetten dat de onderliggende beurskoersen volgt.

Dit is een van de redenen waarom beleggen in ETF’s zo populair geworden is. Er zijn echter nog tal van andere redenen die de populariteit van ETF’s verklaren. We leggen ze u hier graag uit.

In deze beginnersgids geven we u namelijk antwoorden op vragen zoals “Wat is een ETF?”, “Hoe werkt beleggen in ETF?” en “Wat zijn de voor- en nadelen van ETF’s?”. Na het lezen van deze gids heeft u meer kennis over ETF’s waardoor u betere keuzes kunt maken voor u beleggingen.

Wat is de ETF betekenis?

Een ETF (exchange traded funds) is een beleggingsinstrument dat u helpt met het volgen van de volledige onderliggende index, grondstof of obligatie. U verhandelt het net als een aandeel op de beurs.

Zo kunt u eenvoudig beleggen in de top 5, top 10 of top 15 bedrijven uit een bepaald land en uw beleggingen gemakkelijk verspreiden. ETF’s staan ook bekend om hun (index)tracker. Een ETF volgt of trackt namelijk de hele index.

Stijgt de S&P 500 bijvoorbeeld met 8%, dan zou de ETF van deze index ongeveer met hetzelfde percentage moeten stijgen. Dit geldt natuurlijk ook in het geval van een daling.

Starten met beleggen?

Wilt u een vliegende start maken en beginnen met beleggen? Bezoek dan onze pagina waar de beste aandelen brokers vermeldt staan.

Vergelijk Nederlandse brokers

Hoe komen ETF’s tot stand?

Een ETF wordt gecreëerd en op de markt gebracht door een aanbieder van ETF’s. Als een aanbieder een AEX-aandeel biedt aan potentiële investeerders, dan moet de ETF een perfect spiegelbeeld zijn van de AEX en zal het dus altijd de koers van de AEX volgen.

Indien u gaat beleggen in een ETF, blijft u dankzij uw investeringen in de ETF’s steeds op de hoogte van het koersverloop van een bepaalde index.

Welke soorten ETF’s zijn er?

Er zijn verschillende soorten ETF’s die u kunt gebruiken voor diverse beleggingsstrategieën. Zo behaalt u een hoog dividend ETF. Welke ETF’s u moet kopen, hangt af van uw doel.

Zo zijn er ETF’s die beter geschikt zijn voor het handelen in valuta terwijl andere ETF’s perfect zijn voor het investeren in obligaties. De meest populaire ETF’s zijn:

  • Obligatie/Bonds ETF: een obligatie ETF, ook wel bonds ETF genoemd, is perfect als u uitsluitend wilt beleggen in verschillende obligaties zoals bedrijfsobligaties, converteerbare obligaties en staatsobligaties. Dankzij de ETF’s kunnen beleggers op een meer passieve manier de benchmark-obligatie-indices ontdekken. Dankzij deze Bond ETF’s kunt u gemakkelijk handelen in significante indices zoals New York Stock Exchange (NYSE).
  • Index-ETF: zoals de naam al doet vermoeden, volgt een index ETF de index. Deze kunnen onderverdeeld worden in verschillende categorieën. Zo kunt u kiezen voor beursindexen zoals de S&P 500, Nasdaq-index of AEX-index, maar ook voor indexen die tot eenzelfde geografische locatie behoren. Zo zijn er bijvoorbeeld de AEX (top 25 aandelen in Nederland) en de AMX (de midcap uit NL).
  • Commodity ETF: met een commodity ETF volgt u de koersen van grondstoffen. Deze kunnen meerdere grondstoffen zijn of gewoon een specifieke grondstof. U krijgt de grondstoffen van uw ETF’s nooit echt in handen. De grondstoffen zijn onder ander vee- en landbouwproducten, metaal, edelmetaal en brandstoffen, zoals olie.
  • Industrie-ETF’s/Sector ETF’s: deze ETF’s geven u een overzicht van een industrie als geheel. De bedrijven en ETF’s waarin u kunt investeren behoren tot industrieën zoals engineering, ruimtevaart, zware machines, defensie en technologie.
  • ETF Cryptocurrency/Valuta ETF’s: u gebruikt deze ETF’s als u wilt beleggen in valuta, zoals USD of EUR of crypto. Dankzij zo’n valuta ETF krijgt u meer inzicht in veranderende wisselkoersen van valuta’s en valutaparen. Deze ETF’s worden ook gebruikt om te kunnen speculeren op de Forex-markten en zo uw portefeuille aan te passen of om u in te dekken tegen eventuele risico’s. Beleggers kunnen de valuta ETF’s op de beurzen kopen en meestal worden de beleggingen op een passieve manier beheerd.
  • Inverse ETF: als u een ETF koopt, dan hoopt u dat de prijs omhoog gaat. Met een inverse ETF, ook wel een short of bear ETF genoemd, werkt dat andersom. U speculeert op de koersdaling van onderliggende aandelen die invloed hebben op de waarde van de inverse ETF.
  • International ETF’s*: met deze International Exchange Traded Funds kunt u specifiek beleggen in het buitenland gevestigde fondsen, aandelen of effecten. Deze ETF volgt opkomende markten of een index van een bepaald land. De meeste beleggers gebruiken deze ETF’s om hun portefeuilles uit te breiden over de landsgrenzen heen om zo risico’s te vermijden. Kiest u voor ETF’s uit een bepaald land? Dan kunnen de risico’s toch nog hoger oplopen, dan wanneer u kiest voor ETF’s uit verschillende landen en regio’s.

Wat is het verschil tussen ETF’s, indexfondsen en beleggingsfondsen?

Als u de definitie van ETF en de verschillende ETF’s soorten doorneemt, dan valt u ongetwijfeld op dat ETF’s op verschillende vlakken overeenkomen met indexfondsen en beleggingsfondsen. Toch zijn er ook een paar verschillen die we hieronder graag voor u toelichten.

Verschillen met indexfondsen

Het grootste onderscheid tussen een indexfonds en een ETF is hoe de aandelen verhandeld worden. Indexen worden maar een keer per dag verhandelbaar gesteld terwijl u ETF’s gedurende de gehele dag kunt verhandelen.

Meestal wordt de prijs van een index op voorhand vastgelegd, maar bij een ETF is er geen sprake van een vooraf gestelde prijs. De betrokken partijen mogen namelijk hun eigen prijs stellen.

Een ander onderscheid tussen een ETF en indexfonds zijn de risico’s die ermee gepaard gaan. Het kan voorkomen dat de risico’s bij het handelen in ETF’s hoger liggen dan die bij de indexfondsen.

Dit verschil tussen beleggingsfondsen en ETF’s komt omdat de waarde van beleggingsinstrumenten zoals ETF’s afhangt van vraag en aanbod.

Verschillen met beleggingsfondsen

U kunt een ETF ook vergelijken met beleggingsfondsen, want bij beide koopt u verschillende aandelen in een keer.

Het verschil tussen ETF’s en beleggingsfondsen is dat de laatste meer op een actieve manier verhandeld wordt, terwijl ETF’s vooral passief beheerd worden. Dit heeft een grote impact op de kosten die aan het beleggen verbonden zijn.

De kosten van ETF’s zijn lager aangezien er minder managers, derde partijen, enz. ingeschakeld worden. Voor een beleggingsfonds was bijvoorbeeld een fondsbeheerder nodig, die dankzij moderne technieken bij een ETF achterwege kan blijven.

Een ETF is een gemakkelijk en relatief goedkoop beleggingsfonds waarmee u onderliggende waardes en prijzen volgt aan de hand van een computerprogramma.

Voor- en Nadelen ETF

Het maakt niet uit voor welke soort ETF u gaat, er zijn altijd een paar voor- en nadelen verbonden aan die investering. Om ervoor te zorgen dat u de juiste keuze maakt, zetten wij hier de voor- en nadelen voor u op een rijtje:

    Nadelen ETF

  • De liquiditeit: de liquiditeit varieert tussen de verschillende ETF’s, net zoals bij andere aandelen. Is een ETF waarin u geïnvesteerd hebt niet liquide? Dan betekent dit dat de ETF’s niet erg in trek zijn als u ze wilt verkopen, waardoor het moeilijk is om de ETF’s te kopen en verkopen voor de gewenste prijs.

  • Bijkomende kosten: hoewel het investeren in ETF’s goedkoop is, zijn er toch enkele onkosten verbonden aan ETF-beleggingen, zoals bedrijfskosten. Dit zijn de kosten die u moet betalen als u wilt handelen in ETF’s. Hoe hoger de kostenratio, hoe minder u jammer genoeg verdient.

  • Vergelijkbaar met Exchange Traded Notes (ETN’s) en leveraged ETFs: aangezien ETF’s enorm lijken op Exchange Traded Notes (ETN’s) en leveraged ETFs, kan het voorkomen dat investeerders deze drie met elkaar verwarren en zo in bijvoorbeeld ETN’s gaan investeren in plaats van in ETF’s.

Hoe begint u met het handelen in ETF’s?

Wilt u graag beleggen in ETF’s? Maar u weet niet goed in welke ETF beleggen een goed idee is? Dan heeft u een broker nodig die u helpt met het plaatsen van uw belegging.

Als u op zoek bent naar winsten op industrieën, grondstoffen of valuta’s, heeft eToro een grote portefeuille van ETF’s om te verhandelen.

De aanpak om ETF’s op eToro te verhandelen is in wezen hetzelfde als het verhandelen van individuele aandelen als u gelooft dat een index zal stijgen. Handelaren open een ‘BUY’ positie op de ETF die de door u gekozen markt dekt.

Als u bijvoorbeeld de stijging van de S&P 500 wilt volgen, opent u een ‘BUY’ positie op een ETF zoals de SPDR S&P 500 ETF (SPY).

Als de SPY stijgt, stijgt uw belegging ook. Omgekeerd, als het daalt, zult u een verlies boeken.

eToro staat handelaren ook toe om short te gaan op ETF’s, wat betekent dat gebruikers een ‘VERKOOP’-positie openen op een ETF voor een index waarvan zij denken dat deze in de toekomst zal dalen.

Op eToro moeten gebruikers een contract voor verschil (CFD) aangaan om ETF’s te shorten. CFD’s zijn financiële producten die beleggers en handelaren de mogelijkheid bieden om te profiteren van prijsbewegingen zonder het onderliggende effect daadwerkelijk te bezitten.

Het platform gebruikt dezelfde aanpak voor de handel in cryptocurrency’s

CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen een hoog risico met zich mee om snel geld te verliezen als gevolg van de hefboomwerking. 67% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s.

Wat zijn de risico’s van beleggen in ETF’s?

Er zijn meer voordelen dan nadelen verbonden aan ETF beleggen, maar toch verloopt die investering niet zonder risico. Aangezien ETF’s niet actief worden beheerd, kan het voorkomen dat u niet snel of zelfs helemaal niet kunt inspelen op veranderingen.

Deze veranderingen kunnen een overname zijn van een bedrijf of een veranderende index-samenstelling. De passieve verhandelingen houden hier dus geen rekening mee. Als u gaat investeren in ETF’s, dan handelt u in een verzameling van producten.

U betaalt al die aandelen meestal in een keer. Om ervoor te zorgen dat dit eenmalige bedrag niet torenhoog oploopt, kunt u er voor kiezen om op een langere termijn (maandelijkse, om de vier maanden, enz.) kleinere bedragen te beleggen.

Zo voorkomt u ook dat u niet op korte termijn gaat beleggen met geld dat u nodig hebt voor andere zaken en beperkt u het risico van een ETF.

Hoe vind u als beginner de juiste ETF’s voor uw portefeuille?

Weet u niet goed hoe u de juiste ETF’s voor uw portefeuille kunt vinden? Houd dan rekening met het volgende:

  • Ontdek een breed scala: het is belangrijk om een breed scala aan internationale ETF’s te ontdekken. Zo weet u wat de verschillende landen, bedrijven, valuta’s, enz. te bieden hebben. Op deze manier ontdekt u de beste potentiële investeringen.
  • Kies voor ETF’s met een stabiele groei: het is ook belangrijk om te kiezen voor ETF’s die kunnen rekenen op een stabiele groei. Als nieuwe belegger bent u waarschijnlijk huiverig voor die volatiliteit. U kunt echter uw veiligheid en stabiliteit op de markt behouden dankzij ‘buy-and-hold’-fondsen.
  • Ga voor ETF’s met lage transactiekosten: het is ook belangrijk om te kiezen voor ETF’s met lage transactiekosten, zoals Vanguard S&P 500 ETF of iShares Core S&P Total U.S. Stock Market ETF. Heeft u een ETF uitgekozen met relatief hoge transactiekosten? Controleer dan of er geen gelijkwaardige optie beschikbaar is waarbij die kosten lager liggen.
  • Vermijd met name als beginner ETF’s met hefboomwerking (“leveraged etf”) en inverse ETF’s: deze producten zijn risicovoller vanwege de kostenratio. De populairste ETF’s met hefboom hebben een kostenratio van 0,95%. Dit is veel hoger in vergelijking met de gemiddelde kostenratio van 0,46%. Deze hoge ratio kan ervoor zorgen dat uw verliezen nog groter worden.

ETF-handelsstrategieën voor beginners

Als beginner is het ook van cruciaal belang om een grondige kennis te hebben van de beste ETF-strategieën. Zo moet u zeker deze strategieën in het achterhoofd houden:

  • Ga voor groeiaandelen: indien u kiest voor een groeiaandeel, dan investeert u in een bedrijf met een omzetgroei die groter is dan dat van andere bedrijven. Daardoor is het goed gepositioneerd om in de toekomst ook te blijven stijgen, waardoor het een interessante ETF voor de lange termijn is. Als u gaat investeren in groeiaandelen, dan krijgt u waarschijnlijk een ETF met het hoogste rendement dankzij de stijgingen van de aandelenkoers.
  • Gebruik waardeaandelen: waardeaandelen zijn het tegenovergestelde van groeiaandelen. Als u die aandelen koopt, dan investeert u in een bedrijf dat het misschien op dit moment niet goed doet, maar toch nog stevig op zijn poten staat. Als u kiest voor waardeaandelen, dan moet u meer te weten komen over de liquiditeit en stabiliteit van een bepaald bedrijf. Als de aandelen bijvoorbeeld goedkoop zijn, dan kan dit niet alleen komen door de sterke andere bedrijven, maar ook door de financiële moeilijkheden van het bedrijf zelf.
  • Ontdek social trading: u kunt natuurlijk ook gebruikmaken van social trading door met eToro aan de slag te gaan. Hierdoor kunt u namelijk populaire ETF-beleggingen en de bijhorende risico’s ontdekken.

Zijn ETF’s het waard?

Hoewel het beleggen van uw geld in aandelen misschien een zeer riskante investering lijkt, kunt u dankzij ETF’s toch nog steeds met een gerust hart investeren. Met ETF’s kunt u namelijk de waarde van indexen, obligaties, valuta’s tracken en zo uw investeringen afstemmen op de huidige markt.

U kunt investeren in verschillende soorten ETF’s, zoals bond ETF’s, index ETF’s en currency ETF’s waarmee u uw portefeuille nog meer kunt diversifiëren.

De grootste voordelen van het handelen in ETF’s zijn het feit dat u die elke dag kunt kopen en verkopen en ook dat er bijna geen kosten verbonden zijn aan die transacties en verhandelingen.

Hoewel het beleggen in ETF’s niet risicoloos is, kunt u de risico’s wel beperken door te handelen met eToro.

Disclaimer:

Deze mededeling is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden, en mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies, persoonlijke aanbeveling, of een aanbod van of verzoek tot het kopen of verkopen van financiële instrumenten.

Was this article helpful?

Be the first one to give feedback

Onze toewijding aan transparantie
Bij Financer doen we er alles aan om u te helpen met uw financiën. Al onze inhoud voldoet aan onze Redactionele richtlijnen. We zijn open over hoe we producten en diensten beoordelen in ons Beoordelingsproces en hoe we geld verdienen in onze Informatie over adverteerders.

Door Financer te gebruiken maak je een verschil!  Lees meer